Arnøyhøgda, Arnøy

Beskrivelse

Arnøyhøgda (1170 m.o.h.) er den fjerde høyeste øytoppen i Norge. Arnøyhøgda er et flott fjell å bestige for enhver toppturentusiast. Trivelig anmarsj inn til fjellfoten, fin vandring på morenerygger, litt lett klyving i storsteinet ur før et par luftige traverser og en bred rygg leder inn til toppen 1170 m.o.h.
Turen starter fra havna i Lauksund. Ruta følger nordsiden av elva innover i Tjuvdalen lanskapsvernområde. Stiene innover dalen er sporadiske, tråkket for det meste av sau og rein. Etter ca 1,5 km stiger terrenget opp mot Fossbakken og et lite vann. Her krysses elva i ut-osen. Kursen settes nå mot ryggen under høyde 822 og skaret mellom høyde 839 og høyde 937(litt mer upresist: skaret mellom Silstøaksla og Arnøyhøgda). Her og der ligger det snøflekker som gir god kjøling for både folk og dyr i varme sommerdager. Oppe i skaret følger vi ryggen østover, opp mot høyde 937, videre opp til høyre for bergnabben som utgjør høyde 937. På vei opp møter vi både storsteinet ur og løse grusbakker. Ofte dekkes deler av ura av snø, noe som gjør det lettere å ta seg fram. Så er vi oppe på sørryggen. Under oss ligger Lillefjellvannet, og langt der nede Nygård på Lauksletta.
Sørryggen leder inn mot et stort, flatt platå som ender i en berghammer.
Her er turens luftigste punkt, en kort travers, som tidlig på sommeren kan være dekket av en snøskavl. Straks etter er vi inne på toppen. I den største av de tre vardene ligger det en bok i et syltetøyglass.
I en kort stund føler vi oss på toppen av verden før turen går ned samme vei som vi kom opp.
Arnøyhøgda kan også bestiges i vinterhalvåret og tidlig vår, som skifjell.
Viktig om turen :Terrenget krever gode fjellsko.Vannkilder over 400 m.o.h. kan være forurenset av avføring fra rein og sau som beiter i området.

Adkomst

Ferge fra Storstein fergeleie på Kågen til Lauksundskaret på Arnøya. Følg veien nordover i Lauksund, til havna like syd for Lauksletta overnatting.
Arnøyhøgda, en av norges fineste øytopper. av Skjervøy kommune. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Les mer om turen »

Om turen

Gradering: Rød
Kommune: Skjervøy
Kan turen gjennomføres med
rullestol: Nei
Kan turen gjennomføres med barnevogn: Nei
Meter over havet: 1170
Antall besøk totalt: 11
Flest besøk 2015
Navn Antall registreringer
Trond Østvang 2
Jorunn Slåttnes 1
Britt Bendiksen 1
Tor Martin Nilsen 1
Sunniva Roman 1
karin spirdal 1
Sissel Østvang 1
Cesilie Jørgensen 1
Alvin Jakobsen 1
Camilla Andersen 1
Besøkslogg
Navn Dag
Britt Bendiksen 15.08.15
Cesilie Jørgensen 15.08.15
Trond Østvang 15.08.15
Sissel Østvang 15.08.15
Jorunn Slåttnes 15.08.15
karin spirdal 15.08.15
Camilla Andersen 15.08.15
Tor Martin Nilsen 15.08.15
Trond Østvang 05.08.15
Alvin Jakobsen 05.08.15