84. Engnes, Skjervøy

Beskrivelse

Dette er ikke et eventyr om troll og pianospillenede aper, men en turbeskrivelse.
Turen går langs Skjervøyas turperle nr 1, Engnesveien, ut til restene etter tyskernes kystfort HBK Kågsund. Videre opp til Trollet (eller Brusen som toppen offisielt heter) og tilbake til utgangspunktet. En flott ettermiddagstur på gode stier!
Turen begynner der lysløypa starter, oppe ved Skjervøy Idrettsklubbs nye kunstgressbane.
Følg lysløypa nordøstover. Lysløypa følger den gamle veien til Engnes som den tyske hæren anla i forbindelse med bygginga av kystfortet lengst nord på Skjervøya. Arbeidet ble utført av russiske krigsfanger som var fraktet til øya. Fangene bodde i en leir som lå like nord for kunstgressbanen.
På godt underlag går turen ut til Engnes unna på godt under en time. Det er selvfølgelig ingen ting i veien for å bruke lengre tid. Turen byr på mange plasser der niste og utsikt kan nytes. Allerede etter en kilometer er det satt opp en gapahuk med oppmurt grue.
Engnesveien har i det hele tatt mange små perler å by på.
Etter litt over tre kilometer står en ute på høyden over Engnes og restene etter kystfortet. Her opp satt det under krigsårene mang en tysk soldat på vakt og lengtet hjem. En av dem har til og med hugget inn navnet på et kjent tysk landemerke i en stor bauta. Brennerpass-steinen er kjent for alle som benytter Engnesveien.
Veien fortsetter videre ned mot Engnes. Under oss trer restene etter kystfortet nå tydelig fram. Den store observasjonsposten av betong former det etter hvert kjente landemerket ”Ape som spiller piano”. Den pianospillende apen sees best fra vest. Anlegget var spredd ut over hele Engnesodden, med ulike skytestillinger og observasjonsposter. Fortet var blant annet bevæpnet med seks 14,5 cm kanoner med en rekkevidde på 18000 meter. Tre tuneller er sprengt inn i fjellet. Disse er åpne, men krever lykt om en ønsker å ta seg inn.
Engnes har mer enn gamle krigsminner å by på. En kalkholdig berggrunn gir gode levevilkår for ulike vekster. På forsommeren er store områder dekket av den vakre reinrosa. Lengst nord, der storhavet bryter på, har naturen skapt spennende formasjoner i berget.
Turen ut til Engnes følger en gammel kjerrevei. I sommerhalvåret og når værforholdene ellers tillater det er fullt mulig å gjennomføre turen med barnevogn. En må da følge samme vei tilbake fra Engnes. Flere velger også terrengsykkel.
For den som ønsker å forlenge turen, er ruta om Trollet og ned til idrettsplassen et godt alternativ. Stien opp til Trollet tar av mot vest et par hundre meter nedenfor Brennerpass-steinen. Den tydelige stien fører bratt opp mot toppen, varden og postkasse med bok. Fra Trollet er det god utsikt i alle himmelretninger. Stien tilbake mot idrettsplassen er godt merket .

Adkomst

Følg veien fra Skjervøy sentrum (værre) opp til Skjervøy idrettsklubbs klubbhus. Ved den nye kunstgressbanen er det gode parkeringsmuligheter.

Les mer om turen »

Om turen

Gradering: Grønn
Kommune: Skjervøy
Kan turen gjennomføres med
rullestol: Nei
Kan turen gjennomføres med barnevogn: Nei
Meter over havet: 50
Antall besøk totalt: 406
Flest besøk 2017
Navn Antall registreringer
Dag Johansen 37
Monica Steinsvik Larsen 14
Tone Nilsen 13
Wenche Helen Nymoen Mortensen 12
Jorunn Slåttnes 11
Ilmi Angell 10
odd-roar johannessen 9
Elin Winje Skallebø 8
Lise Roman 8
Sissel Østvang 8
Besøkslogg
Navn Dag
Dag Johansen 28.10.17
Wenche Helen Nymoen Mortensen 26.10.17
Lillian Ringstad Heggelund 25.10.17
May-Britt Klevstad 25.10.17
Brita Kristensen 23.10.17
Stig Roar Hansen 23.10.17
Tone Merethe Iversen 23.10.17
Inger J Johansen 22.10.17
Lina Olsen 22.10.17
Steinar Olsen 22.10.17