90. Monte Carlo-gruva, Kåfjorddalen

204
Besøk
1,95
460
moh.
Middels
Turbeskrivelse

På slutten av 1800-tallet startet det som skulle bli et kortvarig gruveeventyr i Kåfjorddalen. Bo- og arbeidsforholdene var slik at gruvedriften mer ble et slitsomt mareritt enn et eventyr. Monte Carlo-gruva hadde et oppholdsrom på 40 kvm. hvor arbeidsfolket bodde. Her måtte de lage mat, tørke klær og sove. Fra Monte Carlo ble malmen fraktet på linebane ned til Ankerlia. På tur opp til Monte Carlo-gruva passeres Ankerlia, der smelteverket og administrasjonen hadde kontor. Også direktør Gudbrand Thesen holdt til her med sin gård og sin herskapsbolig.

Det er ikke bare gruvehistorien som gjør turen særegen. I området finnes også den giftige planten maiblom (bittekonvall). Den blomstrer i mai/juni og kan bli opp mot 20 cm høy. I juli står den tidvis uten både blomster og frukt. Vanligvis vil den få runde røde bær utover sensommeren.

Start turen ved parkeringsplassen på Oldernes i Kåfjorddalen. Gå over broen og følg stien mot venstre. Følg skiltingen til Ankerlia. Som du vil se er det bare ruiner igjen etter det som var gruvedriftens hovedsete. Etter skiltet som viser vei til Monte Carlo-gruva blir stien gradvis brattere. Den deler seg flere ganger, men begge alternativ leder opp til gruven. Der stien er brattest er det litt kortere. Dette er en flott tur med mye historie. Stien er tørr og fin, og terrenget er lettgått. Husk at gruvene mangler sikring. Å gå inn anbefales ikke.

Les mer om Monte Carlo-gruva og Moskkugáisi gruver i Torleif Lyngstad bok «Birtavarre Gruber 1898-1919 i ord og bilder».

Geir Ivar Johansen er ivrig på tur og med kamera. Imponerende var innsatsen da han i 2019 gjennomførte alle Ut i NORD-turene og produserte film fra turene. Turen til Monte Carlo-gruva var en av de som ble filmet. På YouTube finnes Geir Ivars film fra gruva i Kåfjorddalen alle de andre Ut i NORD-turene.

Egnet som sykkeltur?
Ja

Er turen skiltet?
Ja

Er turen merket?
Ja

Bestill årets krus i nettbutikken

Løype på kart

Flest besøk 2020

Navn Besøk
Sissel Marin 9
Bjarne Solberg 5
Rudolf Solberg 4
Jarle Marin 4
Odd Harald Fagerli 3
Synne Berg-Søreng 2
Mathias Olsen 2
Linn Sylvi Steinnes 2
Else Marie Fagerli 2
Ståle Pedersen 2

Besøkslogg

Dato Antall besøk
23. okt 1
03. okt 2
29. sep 2
27. sep 2
26. sep 6
25. sep 1
21. sep 1
20. sep 1
16. sep 1
15. sep 2