102. Stállogohpi, Olderdalen

Foto Hugo Tingvoll
Informasjon hentet fra Ut i NORD boka Høyt og Lavt - Vakre turer i Kvænangen, Kåfjord, Nordreisa og Skjervøy
Informasjon hentet fra Ut i NORD boka Høyt og Lavt - Vakre turer i Kvænangen, Kåfjord, Nordreisa og Skjervøy
30
Besøk
3,02
km en vei
709
moh.
rød
Turbeskrivelse
 
Aller først: Vi anbefaler at Geir Ivar Johansens video sees før du selv går turen. Det kan være nyttig for å unngå å gå for og for å gjøre turen til en så stor opplevelse som mulig.
 
I førkristen tid, før finnemisjonen etablerte seg i Lyngenområdet på rundt 1700-tallet, oppfattet samene naturen som besjelet. Ånder hersket over alle viktige steder i naturen, og naturen var fylt av makter eller krefter en måtte forholde seg til.
I områdene rundt Lyngen er det registrert cirka 30 samiske offerplasser, hvor av Stállogohopi er en av disse. Offerplassene finnes ofte i terreng som ved Stállogohpi; forrevne steinlandskap, godt skjermet fra bosettingen. Stállo betyr eventyrskikkelse på samisk, og gohpi kan oversettes med fordypning, eller grop.
Turen til Stállogohopi (709 moh.) starter ved grustaket, og følger samme rute som til Nommedalen. Etter turkassen i Nommedalen er det skiltet videre til Stállogohopi. Herfra går det bratt oppover langs godt merket sti. Over tregrensa er det en steinur der Olderdalen jeger- og fiskerforening har lagt ut plank på de verste områdene i ura. Fra ura ser du den markante offersteinen ruve over deg.
Fra Stallogohpi er det mulig å gå videre langs merket løype til Askevarri, og derfra gå ned til komme ned i Olderdalen. Fra Askevárri er i tillegg Gavtavárri et alternativ.
Egnet som sykkeltur?
Nei

Er turen skiltet?
Ja

Er turen merket?
Ja

Bestill årets krus i nettbutikken

Løype på kart

Last ned GPS-fil

Flest besøk 2022

Navn Besøk
Jarle Larsen 2
Steinar Hansen 2
Linn Sylvi Steinnes 1
Arnt Kaino 1
Øyvind Tomassen 1
Cissel Samuelsen 1
Ingvild Pedersen 1
Idar Lilleberg 1
Lise Kristiansen 1
Per Kristian Monsen 1

Besøkslogg

Dato Antall besøk
18. sep 2
17. sep 1
11. sep 1
07. sep 2
02. sep 1
31. aug 1
30. aug 1
29. aug 1
26. aug 2
18. aug 2