87. Gentleman-steinen - Ny!

Informasjon hentet fra Ut i NORD boka Høyt og Lavt - Vakre turer i Kvænangen, Kåfjord, Nordreisa og Skjervøy
Informasjon hentet fra Ut i NORD boka Høyt og Lavt - Vakre turer i Kvænangen, Kåfjord, Nordreisa og Skjervøy
33
Besøk
2,8
km en vei
rød
Turbeskrivelse

Det er sist i Mars 1943. Jan Baalsrud og 11 mann fra kopmani Linge og mannskaper fra skuta Brattholm, drar til Troms for å organisere sabortørgrupper i det okkuperte Norge. Båten blir oppdaget, 3 mann blir skutt og 8 tatt til fange og senere henrettet i Tromsø etter å ha blitt torturert og avhørt av Tyskerne. Det er kun Baalsrud som klarer å flykte til trygghet, først etter å ha bli skutt i en tå, svømt igjennom isvann og tatt av sneras i Lyngsalpene, før han ender snøblind nede på gården hos Lars Grønnvoll og familien hans på Furuflaten. Her blir Baalsrud pleid og gjemt bort fra Tyskerne, før de frakter ham over til den vesle koia i fjæra i Revdalen. Koia døper Baalsud for Hotel Savoi. Det er her Baalsrud kutter av seg flere tær med koldbrann.

Vi skal opp de samme bratte bakkene i Revdalen som Jan Baalsrud ble tatt til fjells i kjelke den 25. april 1943. Marius Grønvoll ilag med 3 andre medhjelpere dro Baalsrud opp til Gentlemannsteinen omlag 2,8 km. Turen er bratt med stigning på over 30 grader langs de første 1,7 kilometerne. Baalsrud måtte flere ganger snus på vei opp her da han fikk store smerter i foten der han hadde kuttet av tær med kolbrann.

Rett nord om kommunegrensen starter turen opp langs Gentlemannstien. Se etter Utinord sitt røde startskilt ved det gamle grustaket og følg stien opp langs innerelva. Stien er merket med blåmalte bjørkeskiver som henger i trærne. Følg tydelig sti helt opp til 1,7 km, på 590 meters høyde. Der terrenget flater ut forsvinner stien,  Videre innover er det merket med røde pinner og røde merker på stein inn mot kløften til Gentlemannsteinen. Turen går på Nord siden av elven fram til det er 300 meter igjen til Gentlemannsteinen. Du kan gå inn i kløften å krysse elven om vannstanden er lav, eller gå over berget og krysse elven der den renner stilleflytende. Begge alternativer er merket rød. Om du ikke ønsker å krysse elven så er koden på høyden tvers av gentleman steinen. Ved Gentlemannsteinen,  kan du lese på informasjonstavlen historien, og hva som skjedde vidre på ferden inn mot Bålsrudhulen. 

Ta gjerne turen Innom hotel Savoi, og les historien på tavlen som er satt opp rett ved den gamle koia.

Les mer om Jan Baalsruds dramatiske flukt gjennom Kåfjord i VG sin artikkel her:

https://www.vg.no/annonsorinnhold/nordisk-film/artikler/dentolvtemann-flukten/

Kontaktperson
Stig Kristoffersen
90018983

Er turen skiltet?
Ja

Er turen merket?
Ja

Bestill årets krus i nettbutikken

Løype på kart

Last ned GPS-fil

Flest besøk 2022

Navn Besøk
Svein Sigvaldsen 3
Øyvind Tomassen 1
Roger Bjørkestøl 1
Mariell Karlsen Myrseth 1
Jarle Larsen 1
Geir Ivar Johansen 1
Arve Keilen 1
Elise Lambela Hansen 1
Idar Lilleberg 1
John-Eivind Olaisen 1

Besøkslogg

Dato Antall besøk
25. sep 1
20. sep 1
07. sep 1
04. sep 1
02. sep 2
18. aug 1
14. aug 2
13. aug 3
08. aug 1
06. aug 3